BURDUR OYUN TERAPİSİ
- Çocuk oyun yoluyla, baş edemediği duyguları ve yaşadığı zorlukları yeniden canlandırma yaparak deneyimler ve üstesinden gelmeye çalışır. Oyun terapisinin çocuğa deneyim ve duygularını yeniden canlandırma fırsatı sunduğu için iyileştirici özelliği vardır. Oyun terapisinde süreç sonuçtan önemlidir. Çocuk, terapi süresinde engellenme hissinden kurtulur ve gelişim sürecine kaldığı yerden devam edebilir.
- Oyun terapisi, tedirgin çocukların, içe atılmış isteklerini, bilinç dışı korkularını öğrenmek ve davranış bozukluklarını gidermek için başvurulan bir tekniktir.
- Oyun terapisinde çocuk, özgürce oynayabileceği bir odaya konmaktadır. Bu odada kinlerini, kızgınlıklarını, korkularını oyuncaklara geçirerek ortaya çıkarmakta ve yaşamaktadır.
Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. Çocuklar büyük bir birey gibi konuşarak anlatmak yerine, dış dünyadaki yaşadığı durumları oyun oynayarak gösterip atar. Yani oyun terapisi; kelimeler yerine oyuncakları koyarak/kullanarak çocuklara kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olur. Her oyuncağın vermek istediği bir mesaj vardır ve ihtiyaç doğrultusunda çocuk oyuncak seçer. Oyunun kendi içinde iyileştirme gücü vardır. Çocuğun oyun oynaması çok iyidir. Pozitif düşünür, duygusal boşalım yaşar, kendini ifade etme becerisi kazanır.
NEDEN OYUN TERAPİSİ?
- Problemlerle yüzleşemeyen çocuklar onları çözemezler. Genel olarak oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir.
- Çocuğun duygularını ifade etmesini kolaylaştırır.
- Kendine güveni ve duygusal yeterliliğin değerini artırır.
- Çocuğun yaşamındaki travmatik olayların yarattığı kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.
- İnsanlar arası ilişkilerde sağlıklı bağlar yaratır ya da bu ilişkileri artırır.
- Yerinde ve uygun davranmanın değerini artırır.
- Problem çözme becerilerini geliştirir.
- Sorunlu davranışların azalmasına yardımcı olur.
- Özgüvenlerin artması ve öz kontrolün gelişimi hedeflenir.
Sonuç olarak oyun terapisine gelmiş bir çocuk; kendini oyuncaklarla ifade ettikçe yaşadığı duyguları dışa vurmaya başlıyor ve gerginlik vücudunu terk ediyor. Rahat iletişim kurabiliyor, ilişkilerinde daha aktif hale gelebiliyor. Sinir ve stresin yerini, ilgi ve sosyal gelişimlerine daha uygun hisler alıyor. Terapide öğrendiği davranışları yavaş yavaş günlük hayatına, arkadaşları ve ailesiyle ilişkilerine taşıyor. Kurduğu oyunu oynarken terapistin yönlendirmesiyle hayatında kendi yaşına uygun bir hakimiyet kuruyor. Çocuğun duygularının nedeni olan olaylar ve yaşandığı çevresi üzerinde kontrole sahip olduğu hissinin gelişimi sağlanır.
HANGİ DURUMLARDA OYUN TERAPİSİNE BAŞVURULUR?
- Davranış problemleri
- Ders çalışma problemleri
- Konuşma problemleri (kekemelik, bebek konuşması, tekrarlayıcı dil gibi)
- Okuma problemleri
- Akademik ve sosyal olarak potansiyellerini gerçekleştiremeyen, uyku bozukluğu ve kâbusları olan, okuldan atılma riski olan, travma yaşamış, duygusal, fiziksel veya cinsel tacize uğramış, evlatlık edinilmiş veya terkedilmiş, boşanmış ebeveynlerinden dolayı acı çeken, kaygı, stres veya fobilerden yakınan, herhangi bir kayıp veya yas yaşayan çocuklar
- İçe çekilmiş veya sürekli mutsuz olan, hasta, engelli veya otistik, arkadaş edinmede güçlük çeken, yaşıtlarıyla veya kardeşleriyle sıkça kavga eden başkalarına zorbalık eden veya başkaları tarafından zorbalık edilen, uygunsuz davranışlar sergileyen, oyun oynayamayan çocuklar için kullanılan ideal bir yöntemdir.