Psikolojik Danışmanlık Nedir?
Psikolojik danışmanlık, kişilerin içinde bulunduğu ruhsal rahatsızlık sonucu kaybetmiş oldukları kontrol ve iyi oluş düzeylerinin; işbirliği-iletişim içinde tekrar kazanılması sürecidir. Başvuruda bulunan kişilerle ilk görüşmemizin amacı sorun alanlarının ve içinde bulundukları durumun gözden geçirilerek değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Daha sonraki aşama ise; her sorun alanına yönelik farklı yol haritaları çıkarmak ve danışan kişiyle işbirliği içinde bunları uygulamaktır. Tabiri caize psikolojik danışmanlık, psikolojik danışman ile danışan kişinin bir yolculuğa çıkması, gitmek istedikleri yere kadar karşılaşacakları sorunlar karşısında hemhal olup gönül birliği sağlayarak mücadele etmesidir.
Sanırım artık psikolojik danışmanlık sürecinde, DANIŞAN olarak sizinde büyük rol oynadığınızın farkındasınızdır.
Kişilerin hissettiği rahatsızlıkların temelinde birçok faktörün etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Bu sebeple ilk seanslarda hızlı bir çözüm beklememeniz hayal kırıklığına uğramamanız açısından önemlidir. Tüm tecrübelerime dayanarak itiraf edebilirim ki kolay ve çok kısa sürede çözüm sunan her kim, her ne olursa olsun daha sonra sizlerin bağımlılıkları haline gelecek ve bir zamanlar çözüm olan şeyler zorunluluklarınız haline gelecektir. Bundan dolayı geçmişi sorgulayacak kadar cesur, duygularınızı dinleyecek kadar sadık, düşüncelerinize yön verecek kadar kararlı olduğunuz takdirde psikolojik danışmanlık süreci; rahatsızlıklarınızın azalmasına ve kendinizle barışık yaşamanızla sonlanacak bir süreçtir.
Ne Zaman Psikolojik Danışmana Başvurmalıyım?
İnsanlar hayatta karşılarına çıkan kimi zorluklarla tek başlarına mücadele edebilir ve üstesinden gelebilirler. Ancak bazı zamanlarda, yaşadıkları olaylar ya da karşılaştıkları durumlar karşısında, yoğun olumsuz duygular (kaygı, öfke, umutsuzluk) hissedebilirler ve bu duygular tarafından yönetilmeye başlarlar. Bu tür bir durum, kimi zaman psikolojik bir neden ile (depresyon, kaygı.. gibi) kimi zaman da yaşanan olayın yoğun olumsuz doğasından (boşanma, aldatılma, şiddet.. gibi) kaynaklanır. Kaygınızın, umutsuzluğunuzun, öfkenizin ve olumsuz duyguların peşine takılıp gittiğiniz zamanlar olabilir. Bunun sonucu olarak mücadele etmeyi bırakıp, çaresizlik hissedebilirsiniz.
Halk arasındaki yaygın görüşün aksine, psikolojik danışmanlık alan kişilerin çoğu, akıl sağlığı yerinde olan kişilerdir. Sadece hissetmekte oldukları duygular nedeniyle günlük hayatlarına, işlerine, ailelerine odaklanmakta zorluk çeken ve bundan kurtulmak isterler. Aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız, yardım için başvurabilirsiniz.
- İki haftadan fazladır, nedenini bilmeksizin kendinizi umutsuz, çökkün, isteksiz hissediyor ve sık sık durduramadığınız gözyaşlarınız oluyorsa,
- Sebebini bilmeksizin belli durumlardan aşırı kaygı, korku duyuyor ve ne pahasına olursa olsun bunlardan kaçınmaya çabalıyorsanız,
- Kendinizi değersiz, yetersiz, amaçsız, faydasız buluyor ve hayata katılmak için adım atmıyorsanız,
- Sık sık kendinize hâkim olamayacak kadar öfkeleniyorsanız,
- Sürekli stres halindeyseniz,
- Tüm olaylara, insanlara ve kendinize karşı sürekli kontrolcü, ısrarcı ve baskıcı oluyor ve sizin istediğiniz şekilde yürümeyen durumlarda kaygı, öfke ve büyük gerginlik hissediyorsanız.
Kısacası kendinizi duygusal olarak kötü hissedip çözüm bulamadığınız, sizin hayatınızı olumsuzu etkileyen her ne durum olursa olsun yardım alabilirsiniz.